Liderlik yolculuğunuzda olumlu değişim yaratabilmek için takdir eden ve güçlü yönlere odaklanan bir yaklaşımı benimsemelisiniz. Başarılı bir performans sergilemesini beklediğiniz bir iş gücünün, zaaflarına veya hatalarına odaklanarak bu başarıyı gerçekleştirecek potansiyeli fark edemezsiniz. Zira eksik yönlere odaklanmak vasat bir insan yaratır.
Sergilenmesi istenilen potansiyel, hedeflenen performans için gereklidir. Ancak potansiyeli göremezseniz, kapasitenin olmadığı varsayımına dair bir inanç geliştirirsiniz. Bu varsayımla geliştirilen inanç, aslında sizin o kapasiteye kendi varsayımlarınızla yüklediğiniz anlamdır. İnsanların algıları da yüklediği anlamlar ile sınırlıdır. Bu durumda hatalara odaklanmayı kapasiteye çekilen sınır olarak bakabiliriz. Çünkü yüklenen anlam bu sonucu yaratır. Belki farkında olmadan yüklediğiniz bu anlamı gerçek sanıp ona inanırsanız, potansiyelin gerçek eşiğini göremezsiniz. Göremediğiniz birşeyi de değerlendirme şansınız olmaz.
Oysa gelecekteki potansiyeli ateşleyebilmek için bireylerin geçmişteki ve şimdideki başarıları ile bir köprü kurarak başlangıçta ufak tefek engellerini aşmasına yardım etmek daha yapıcı olmaktadır. Takdire dayalı bakış açısı ile yaklaştığınız zaman kendinizin ve başkalarının değerinin, gücünün ve potansiyelinin farkına varır, kimsenin göremediğini de, o ana kadar gözünüzden kaçanları da görürsünüz. Bu; kapasiteye farkında olmadan çekilen sınırları kaldırmak ve potansiyeli ateşlemek demektir. Bu potansiyeli ateşlemeden hangi performans gerçekleşebilir ki? Artık sınırları kaldırma zamanıdır!..
Sınırları kaldırmak için değişim gerekir. Değişim için var olan durumdan duyulan sıkıntının farkına varmak iyi bir başlangıç olabilir. Çünkü bu durumun yarattığı iş ve yaşam sonuçlarından ötürü hissedilen gerginlik, sınırların kaldırılmasıyla ilgili ilk farkındalıktır.
Sınırlar kalktığında neyin mümkün olduğuna dair seçeneklerin görülebildiği fotoğraf netleşir. Engeller olsa bile buna rağmen aşılacak yolda potansiyeli gerçekleştirmek için çok şey yapmak mümkündür artık. Lider olarak çalışanlarınız için gerçekte ne istediklerine odaklandığınızda; yaratıcılığınızla, yaratıcılıklarıyla seçenekleri çoğaltmalarına ışık tutup, teşvik ederek destek olabilirsiniz.
İlişki budur… Biz çalışanlarımızla empati kurduğumuzda, inançları inançlarımız olduğunda, onların eşsiz ve yaratıcı olduklarına inandığımızda bize ve kendilerine güven sağlamakla kalmayıp, biz de onlara güveniyoruz. Karşılıklı güven sağlıklı bir liderlik duruşu sağlar ve bu da ilişkiyi sağlam bir temele oturtur.
Bu haftaya bunları sorgulayarak başlamaya niyetlendik. Sabah kahvesinde sizlerle olamasak da bir beş çayına ne dersiniz diye selam vermek istedik…
Selnur Gülek, ATC
Profesyonel Koç, Eğitim Danışmanı