Amaç
Bu etkinlik, katılımcıların atölyeye getirdikleri gelişim ihtiyaçları ve bu bağlamdaki hedeflerini hayata geçirebilme konusunda ihtiyaçları olan kaynakları keşfedip erişim sağlamalarına kılavuzluk etmektedir.
Oyunlaştırılmış tasarımın motivasyona, kolektif çalışmaya, biz ruhunu beslemeye, hiç öyle bakmamıştım dedirten esnek bakış açısına, seçeneklerin çoğaltılabildiği alanda kendilerini akışta gerçekleştirmeye, özgüven ve inanç artışına katkı sağlar.
Yöntem
Points of You Coaching Game, Görsel algılarla beynin 360 derece seyir halindeki farkındalığını sağlayan ve Uluslararası Koçluk federasyonunun (ICF) onayladığı bir araçtır. Katılımcıların etkinlik esnasında;
- Zihinden kalbe inmek (Duraklamak)
- Kendine dışarıdan bakmak, kendini okumak (Genişleme)
- Durumu, bedeni, ruhu analiz etme (Odaklanma)
- Tepkisel değil, olumlu davranma (Eylem) Süreçlerinden geçmeleri sağlanmaktadır.
Points Of You (POY) The Coaching Game ile Tasarlanan Atölyelerin Katılımcı Geri Bildirimleri
- Bir şeylere farklı bakabilmeyi, olayları sadece bizim gördüğümüz gibi değil, farklı bakış açılarıyla diğerlerinin gözüyle de görmek gerektiği, daha çok önyargılarla hareket ettiğimizi ama durup baktığımızda o önyargılar kalktığında daha farklı şeyler görebileceğimizi hissettim.
- Resimlere bakarken anladım ki, ben o resme bakarken diğer insanların gördüğü şeyi göremedim. Bir konuya karar verirken diğer görüşleri de hesaba katmak lazım. Çünkü biz kaçınılmaz olarak önyargı içeririz, ne kadar çalışsak da bazen kaçamayız. Bunu nasıl aşarız? Beynimiz ve aklımız var. O da kolektif akılla mümkün.
- Süresini belirleyebildiğim hedeflerimi çıkartmak bana çok iyi geldi. Ne istediğimi ve bunun için ne yağacağımı biliyorum.
- Kartlarla “ben yapmalıyım, etmeliyim”den ziyade “istiyorum” diyebilmek. “Niçin” sorusunun gücünün farkına vardım. İletişim kurarken, konuşurken çok varsayıyoruz her şeyi anladığını sanıyoruz ya da o bir şey sorarken daha detaylı olsun istiyoruz.
- Kart oyununu çok beğendim. Aslında orada bir kart ve resim var ancak herkes farklı bir şekilde, herkes kendi hikayesine göre yorumluyor. Dışarıdaki hayatta herkesin farklı bir olayı var, dolayısıyla bir milyon tane bakış açısı var, bazı şeyleri yargılamadan, konuşmadan ve algılamadan önce onları da değerlendirip, bir daha düşünüp söz edebilmek daha doğru olacağını düşünüyorum.
- Benim de aldığım anahtar kelime “öğrenme” üzerine. Bazen motivasyonumuz çok düşüyor ve onu terk etmek istiyoruz. Ve bunun için de bugün yaptığımız ikinci çalışmada insanların bizden farklı şeyler görmesiydi. Biz farklı şeyler sunduğumuzda insanlar farklı şeyler gördüğü için reddediyor. Onların penceresinden bakarak, onlara göre revize edersek eğer belki onların da ruhuna hitap edebiliriz. Böylelikle hem onlar için hem de bizim için başka şeyler olabilir.